Uusin blogi

  • 24.1.2015 Nyt alkoi tapahtua pienyrittäjäasioissa Lue lisää »
  • 23.1.2015 14:15 Mika Kari vaatii hallitukselta toimia tietovuotojen lopettamiseksi Lue lisää »

Eduskunnasta

17.10.2012 Katso tv-ohjelma eduskuntatyöstäni Lue lisää »

Yhteystiedot

Mika Kari
Uuttukatu 6
15230 LAHTI
050-398 5601
mika.kari@eduskunta.fi

Blogi arkisto

Kaatuneiden muistopäivän puhe 19.5.2013, Lahden sankarihautausmaa

Perjantai 31.5.2013 klo 22:07 - Mika Kari


 

Kunnioitetut kaatuneiden omaiset, arvoisat sotiemme veteraanit, hyvät naiset ja herrat

Viettäessämme tänään kaatuneiden muistopäivää haluamme muistaa kaikkia sodissamme menehtyneitä. Suurin osa heistä oli nuoria ihmisiä, joilla oli koko elämä edessään. Isänmaan edun niin vaatiessa he olivat kuitenkin valmiit antamaan kaikkensa. Sama uhrautuvuus näkyy koko veteraanisukupolvessa, kun he sotiemme jälkeen rakensivat isänmaamme sellaiseksi hyvinvointivaltioksi, kuin se tänä päivänä on.

Talvisodan jälkeen keväällä 1940 puolustusvoimain ylipäällikkö, sotamarsalkka Mannerheim käski, että toukokuun kolmatta sunnuntaita oli vietettävä "nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien, sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä". Myöhemmin muistopäivän piiriin sisällytettiin luonnollisesti myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat.


Toukokuun kolmas sunnuntai nimitettiin aluksi, tuolloin talvisodan jälkeen, yksimielisyyden ja sankarivainajien muistopäiväksi. Sankarivainajien muistopäivä sai nykyisen nimensä jatko- ja Lapin sodan jälkeen, vuonna 1946.

Näin kaatuneitten muistopäivänä haluan nostaa esille päivää mielestäni hyvin kuvaavat arvot: yhtenäisyyden ja vastuullisuuden. Kansallinen yhtenäisyys on pienelle kansallemme sen suurin voimavara. Tämä oli maallemme ratkaisevan tärkeää viime sotiemme aikana ja on kansallinen ominaisuutemme, jolla pieni Suomen kansa on maailman myllerryksessä sen jälkeenkin kansakuntana pärjännyt.

Yksittäisen sotilaan vastuullisuuden tunto oli tärkeää sotatoimissa.

Kaveria ei jätetä, oli kantava periaate sotilaitten keskuudessa. Sotiemme aikana suomalaiselle sotilaalle oli hyvin tärkeää tietoisuus siitä, että haavoittumisen tai kaatumisen kohdatessa hänestä pidetään huolta. Tietoisuus siitä, että myös kuoleman kohdatessa kaatuneet pyrittiin kaikin keinoin tuomaan oman kirkkomaan multiin, oli henkisesti hyvin tärkeää.

Suomalaisten suhde sankarivainajiinsa on hyvin läheinen. Nimitys "sankarivainaja" kertoo tästä arvostuksesta. Kansallinen erikoispiirteemme on se tunnettu tosiasia, että siinä missä monet muut maat hautasivat kaatuneensa yleensä taistelualueelle, kunnian kentille, Suomessa pyrittiin järjestelmällisesti hautaamaan kaatuneet omien kotiseurakuntiensa hautausmaille.

Sankarihautausmaat ovat sivistyskansan kunnianosoitus isänmaan puolesta henkensä menettäneille ja ovat osa kansakuntamme eettistä perustaa.

Yhtenäisyys ja vastuullisuus ovat meille tänäkin päivänä tärkeitä arvoja. Täällä, sankarihautojen äärellä koen vahvasti sen, että emme saa koskaan unohtaa sitä tosiasiaa, että sota on ihmiskunnan pahin vitsaus ja onnettomuus. Uskon, että monien tämän päivän kiireistä elämänrytmiä elävien ihmisten on vaikea, ellei jopa mahdotonta käsittää, kuinka suuren uhrin olivat suomalaiset aikanaan valmiit pakon edessä antamaan.

Meidän sotaa kokemattomien ikäpolvien syvän kiitollisuuden osoitus kuuluu teidän sukupolvellenne, jotka olette lunastaneet meille vapaan maan. Tänä päivänä, rauhan aikana, toivon, ettemme koskaan enää joutuisi kansana sotaa kokemaan.

Te teitte meille vapaan maan, meidän tehtävänämme on pitää siitä kiinni.

Kansamme kyky yhtenäisyyteen ja vastuullisuuteen elää edelleen. Tänä päivänä on myös hyvä muistaa, että moni suomalainen osallistuu tälläkin hetkellä rauhanturvaamiseen maailman kriiseissä. Henkensä vaarantaen, jotta täällä meillä ja myös muualla saisimme rauhassa elämäämme rakentaa. Varjelkoon kaikkivaltias, heidän toimiaan.

Eläköön rauha.

Pro patria!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini